Uit de oude dartdoos

Opleiding jeugd in Rotterdamse speeltuinvereniging

Een kleine twee maanden geleden ging in het Rotterdamse SV A (Speeltuinvereniging Afrikaanderplein) een jeugd dart-opleiding van start. In zijn soort een unieke gebeurtenis in Nederland. Het aantal deelnemers aan deze opleiding, in leeftijd variƫrend tussen 9 en 13 jaar, was bemoedigend. 26 Jongeren hadden zich aangemeld om de opleiding te volgen. Het enthousiasme dat de jeugd meebracht, werkt aanstekelijk op de personen die de cursus verzorgen.

Meer dan darten alleen

De opleiding van jeugd darters heeft meer inhoud dan leren gooien alleen. Natuurlijk wordt de jeugd zo goed mogelijk bijgebracht hoe de werpstand kan zijn: moeilijk nader te bepalen, daar een ieder zo zijn eigen stijl moet ontwikkelen. Wel aan te leren is een bepaalde discipline. Als darter moet je weten welke gedragscode wenselijk is. De jeugd wordt dan ook bijgebracht dat gedrag aan de banen van wezenlijk belang is. Hoe moet je teruglopen na te hebben gegooid. zonder de tegenstander te hinderen. Geef de tegenstander altijd een hand, ook al heb je verloren. Ook wordt er getraind in het spelen als koppel of team. Hoe is het gedrag in die situaties. Doel van dit alles is, leren om te gaan met verschillende vormen van spelen. Uitgangspunt bij dit alles is de benadering dat darten een sport is en ook als zodanig gespeeld moet worden.

Rekenen

Bij darten is rekenen van groot belang. Als je snel kunt rekenen kan ook snel worden gehandeld, je weet immers dan welke triple of dubbel gewenst is. Dit rekenen moet worden aangeleerd. “Ze Ieren dit spelenderwijs tijdens het darten” aldus Harrie Kuit, een van de personen achter deze opleidingen. Kuit vervolgt, “Eerst Ieren we de kinderen hoe ze moeten gooien. Als het lukt om de pijlen naar het bord te krijgen, gaan ze proberen om een bepaald getal te raken. Lukt dat dan moeten de darts bij elkaar gegooid worden. Het spelen van een spel doen we pas als ze in staat zijn om de darts redelijk, gemikt, te werpen. Bij een 501 hoeven ze nog niet op een dubbel te eindigen. 13 over betekent 13 gooien om te finishen. Die dubbel komt later aan de beurt”. Stap voor stap worden de cursisten ingewijd in het dart spel. Naast de techniek en de gedragscode wordt ook de spelregel kennis op een aanvaardbaar niveau gebracht. Rotterdam kent 10-tallen speeltuinverenigingen. Voor de organisatie Jeugd Darts Rotterdam. ligt een groot werkgebied braak. Voorlopig biedt de SVA haar accommodatie aan voor de cursus. 8 Dartbanen staan opgesteld voor de cursisten. Een kijkje nemen is ook mogelijk. De speeltuinvereniging is gevestigd aan het Afrikaanderplein 38 te Rotterdam; elke donderdagavond van 19.00 tot 20.30 uur wordt er gedart. Nieuwe cursisten kunnen lid worden door betaling van f 10,- aan Jeugd Darts Rotterdam. Het initiatief is lovenswaardig en de animo lijkt vooralsnog goed. Over een half jaar zullen we weer een kijkje gaan nemen in Rotterdam om te zien hoe de cursus is geĆ«volueerd.

Bron: Holland Dart Magazine 1989